Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@17:31:44 GMT

مسیرِ پایانی یکی از دغدغه‌های باستان‌شناسی

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۶۹۰۶۲۲

مسیرِ پایانی یکی از دغدغه‌های باستان‌شناسی

تهیه‌ نقشه باستان‌شناسی و اطلس باستان‌شناسی کشور امروز به یکی از دغدغه‌ها و چالش‌های حوزه باستان‌شناسی کشور تبدیل شده‌ است؛ دغدغه‌ای که بیشتر بزرگان و پیشکسوتان این حوزه تهیه و تدوینش را خواستارند، هر چند باستان‌شناسان معتقدند هیچ‌گاه تکمیل نمی‌شود. 

به گزارش ایسنا، اصلا ایده‌ تهیه نقشه باستان‌شناسی ایران به صورت رسمی توسط مرحوم عزت‌الله نگهبان در حدود ۵۴ سال قبل مطرح شد، ایده‌ای که هر قدر به زمان معاصر نزدیک‌تر شد از فیش‌برداری اطلاعات و تهیه‌ آرشیو و بایگانی کردن اطلاعات به اهداف گسترده‌تر و تجهیزات پیشرفته‌تری رسیده  است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال ۱۳۸۶ گروه نقشه باستان‌شناسی تصمیم به اجرای طرح نقشه باستان‌شناسی با استفاده از تکنولوژی به روز و کارآمد گرفت و در نهایت با برگزاری جلسات مختلف چگونگی نقشه تهیه باستان‌شناسی، قابلیت‌ها، ویژگی‌های آن در راستای اهداف کوتاه، بلند، میان‌مدت و بلندمدت بررسی شدند تا  لایه‌های اطلاعاتی مربوط به باستان‌شناسی ایران و سایر علوم میان‌رشته‌ای براساس نیاز روی نقشه باستان‌شناسی جانمایی شوند.

اما از سوی دیگر با تکمیل این نقشه که خود به مرور اطلس باستان‌شناسی را تکمیل می‌کند، لایه‌های مربوط به محیط زیست ایران، منابع معدنی، زمین‌شناسی، اقلیم، مکان‌های سیاسی و تقسیمات کشوری در نقشه پایه شکل می‌گیرند و در نهایت انبوهی از اطلاعاتِ مکانی در اختیار می‌گیرد که می‌تواند در سنجش فعالیت‌های عمرانی استفاده شود و پوشش آثار باستان‌شناسی ایران را با توجه به لایه‌های اطلاعاتی دیگر نشان دهد، نقشه‌ای که قطعا در دسترس عموم قرار دادنش به این حوزه‌ تاریخی و پژوهشی آسیب‌های غیرقابل جبرانی را هم وارد می‌کند. 


اکنون روح‌الله شیرازی - رییس پژوهشکده باستان‌شناسی - درگفت‌وگو با ایسنا، از روند تهیه‌ این نقشه و در ادامه تهیه‌ اطلس باستان‌شناسی کشور می‌گوید.

او با تاکید بر پیشرفت‌های بسیار خوبی که تهیه‌ اطلس باستان‌شناسی و به ویژه نقشه باستان‌شناسی داشته است، می‌گوید: با توجه به طی شدن مراحل بارگذاری سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور (تحت وب) در سرور پ‍ژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه، پیش‌بینی می‌شود این سامانه که با کمک دانشکده جغرافیایی دانشگاه تهران طراحی و آماده‌سازی شده، از اوایل آبان‌ماه جاری عملکرد آزمایشی خود را آغاز کند، که اکنون نقاط روی این سامانه در حال بارگذاری هستند.

او با بیان این‌که در حال حاضر داده‌ها به صورت منظم روی نقشه قرار می‌گیرند تا طرح تکمیل شود، ادامه می‌دهد: سامانه‌ جدید تازه طراحی‌شده، تفاوت‌هایی با سامانه‌ قدیمی دارد. این اکنون کامل‌تر و بهتر است و می‌توان اطلاعات را به درستی و به صورت مفصل‌تر روی نقشه قرار داد، به گونه‌ای که نقطه‌گذاری و عملکرد توصیفی و تصویری نیز روی نقشه جایگاه خاص خود را دارند.

این باستان‌شناس با تاکید بر این‌که در سامانه‌ قدیمی نقشه‌ باستان‌شناسی بخش زیادی از اطلاعات جانمایی و ثبت شده‌اند، می‌افزاید: آن فقط در دسترس پژوهشکده‌ باستان‌شناسی است، هر چند سامانه‌ جدید نیز هیچ‌گاه در دسترس همگان قرار نمی‌گیرد، چون نمی‌توان این اطلاعات را به طور کامل در فضاهای عمومی قرار داد، اما با این وجود هر دو سامانه به عنوان مکمل یکدیگر باقی می‌مانند، چون بخش زیادی از اطلاعات در این سال‌ها در آن ثبت شده‌اند و قطعا حدود دو سال برای وارد کردن اطلاعات به سامانه‌ جدید زمان نیاز است.

رییس پژوهشکده باستان‌شناسی اما با تاکید بر این‌که بررسی‌های باستان‌شناسانه برای تکمیل نقشه اکنون در همه‌ استان‌ها در حال انجام است و باستان‌شناسان برخی استان‌ها نیز اقدامات نهایی برای تکمیل کار خود را انجام می‌دهند، ادامه می‌دهد: از سوی دیگر تهیه و تدوین این نقشه در برخی استان‌های دیگر ناقص‌تر است و به همین دلیل در حال انجامِ برنامه‌ریزی‌هایی برای استان‌هایی هستیم که در این زمینه با نواقصی مواجه هستند تا با هدایت برنامه‌های بررسی و شناسایی، به تکمیلِ سریع‌تر آن کمک کنیم.

به گفته‌ رییس پژوهشکده باستان‌شناسی، استان‌هایی مانند فارس، خوزستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان از پیشرفت خوبی در این زمینه برخوردار بوده‌اند و استان‌هایی مانند کرمان  و خراسان جنوبی نیز وضعیت نسبتا خوبی در پیشرفت تکمیل نقشه دارند.

شیرازی اما درباره‌ تهیه‌ «اطلس باستان‌شناسی کشور» اظهار می‌کند: ‌نخست باید نقشه‌ باستان‌شناسی را تهیه و تدوین کرد، چون بعد از تکمیل نقشه، طبیعتا اطلس باستان‌شناسی نیز آماده می‌شود. در واقع اطلس و نقشه باستان‌شناسی به گونه‌ای با یکدیگر در ارتباطی نزدیک هستند و تا زمانی‌که نقشه کامل نباشد، اطلسِ کاملی برای باستان‌شناسی کشور نخواهیم داشت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: کاوش نقشه باستان شناسی کشور روز جهانی باستان شناسی روح الله شیرازی پژوهشکده باستان شناسی باستان شناسی کشور اطلس باستان شناسی نقشه باستان شناسی استان ها روی نقشه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۶۹۰۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی خریدهای شرکت مس با ایجاد سامانه استعلام قیمت

به گزارش تابناک به نقل از مس پرس، حسین مدرس خیابانی عصر امروز در نشستی با مدیرعامل، اعضای هیأت مدیره و معاونان شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه اظهار کرد: شرکت‌های زیرمجموعه بنگاه‌های اقتصادی یک ظرفیت ارزشمند به حساب می‌آید که استفاده درست و هدفمند از این ظرفیت برای انجام امور و اجرای پروژه‌ها، باعث ایجاد ارزش افزوده و نتایج مطلوب‌تر می‌شود.

وی یکی از مهمترین چالش های موجود بر سر راه پروژه ها را تامین مالی دانست و ادامه داد: در راستای تسریع در تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای، باید از همه ظرفیت‌ها مانند اخذ تسهیلات، گواهی سپرده، برات و... برای تامین منابع مالی مورد نیاز بهره گرفت و مانع از تعطیلی پروژه ها شد.

وی همچنین با تاکید بر اینکه ایجاد سامانه استعلام قیمت کالاهای مورد نیاز شرکت مس به شفاف سازی و جلوگیری از اعمال سلیقه های شخصی کمک می‌کند، طراحی و اجرای این مدل را به عنوان یک مطالبه از شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه مطرح کرد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران همچنین در نشست دیگری با مدیرعامل، اعضای هیأت مدیره و معاونان شرکت کانی مس، بر ضرورت تلاش برای تکمیل پروژه های توسعه ای با هدف افزایش ظرفیت تولید در صنعت مس و همچنین تولید مستمر طرح لیپ لیچینگ سونگون از خردادماه تاکید کرد و گفت: در سال مزین به نام «جهش تولید با مشارکت مردم»، پایداری وضع موجود و تلاش برای افزایش تولید محصول در مجتمع‌های تولیدی شرکت مس و سرعت بخشیدن به روند تکمیل پروژه‌ها از جمله طرح تولید کاتد و کنسانتره مس به عنوان یک راهبرد اساسی مدنظر قرار دارد.

ایجاد یک پلنت بالانس ملی از طریق واگذاری یک معدن کوچک، استحصال نیکل و سایر عناصر گرانبها، مشارکت در افزایش راندمان خطوط تولید مجتمع‌ها، پیگیری موضوع واگذاری مالکیت و همچنین توانمندسازی صندوق cvc ویرامس، پنج مطالبه دکتر مدرس خیابانی از شرکت کانی مس بود که در این جلسه مطرح و مقرر شد اقدامات لازم در این راستا دنبال شود.

دیگر خبرها

  • اولویت اصلی شهرداری رفسنجان تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام است/ ۲۰ پروژه شهری در مراحل پایانی
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه‌های پایش، حفاظت، مرمت و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه های پایش، مرمت و باستان شناسی در مجموعه باستانی نقش رستم
  • زن ها در ۷۵ هزار سال پیش این شکلی بودند! |‌ عکس | این زن در کوه های زاگرس زندگی کرده است
  • تمرکز بر تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای و شفاف‌سازی خریدهای شرکت مس با ایجاد سامانه استعلام قیمت
  • تهیه نقشه مناطق مستعد و دارای سابقه آتش‌سوزی در مراتع ضرورت است
  • ارتقا وضعیت نگهداشت شهر یزد با تکمیل پروژه‌های نیمه تمام در سال پایانی شورای شهر یزد
  • چین دقیق‌ترین اطلس ماه را منتشر کرد